Světlé omáčky

31. ledna 2013 v 15:50 | Dot |  Omáčky

pozn.: světlé omáčky jsou omáčky, které mají jako základ světlou jíšku
ZÁKLADNÍ SVĚTLÁ OMÁČKA
potřebujeme: 3 dkg másla / 4dkg hladké mouky / 0,5 vody / sůl a pepř
postup: Máslo rozpustíme a přidáme mouku (vznikne nám jíška). Na mírném ohni asi 3 minuty mícháme, poté přilijeme vodu. Podle chuti osolíme a opepříme, nakonec necháme 20 minut provařit.
*Další recepty v celém článku
 


 
BÍLÁ VELOUTÉ OMÁČKA

potřebujeme: základní bílou omáčku, 2 žloutky, 100 ml smetany, citrón

postup: Do hotové základní omáčky přidáme 2 žloutky, které předtím rozmícháme ve 100 ml smetany. Omáčku dochutíme pár kapkami citrónové šťávy, popřípadě přidáme trochu citrónové kůry.

BÍLÁ SUPREME OMÁČKA

potřebujeme: velouté omáčku, 50 ml smetany, 20 g másla

postup: Do velouté omáčky přidáme ještě 50 ml smetany a 20 g másla.

NORMANDSKÁ OMÁČKA

potřebujeme: základní bílou omáčku, 10 dkg husté smetany, navíc můžeme přidat houby a žloutky

postup: 300 ml bílé omáčky více osolíme a opepříme a poté přidáme ostatní suroviny.

MORNAY OMÁČKA

potřebujeme: základní nílou omáčku, 10 dkg strouhaného sýra (nejlépe gruyer), nadrobno nakrájená houby (nebo houbový prášek) a žampiony

postup: Do 0,5 litru základní bílé omáčky přidáme ostatní suroviny.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama